Open Data Hackathon este un eveniment la intersecția dintre transparență, implicare civică și programare, care promovează dezvoltarea de aplicații și platforme utile cetățenilor și reutilizarea datelor produse de instituțiile publice.

Ideea acestui tip de întâlniri a apărut în 2011, odată cu aderarea României la inițiativa internațională Open Government Partnership, prin care instituțiile trebuiau să devină mai flexibile, mai moderne în domeniul accesului la informații, să pună la dispoziția cetățenilor datele pe care le produc în formate deschise, prelucrabile și reutilizabile.

Ceea ce își propune un astfel de eveniment este să valorifice seturile de date publice, într-un mod inovator, adaptat profilului cetățeanului modern.

Open Data Hackathon se adresează deopotrivă programatorilor cu experiență, studenților, elevilor interesați de domeniul IT, web-designerilor, activiștilor, îmbinând expertiza tehnică și cunoașterea nevoilor cetățenilor.

Datele publice deschise sunt acele date puse la dispoziție de către autoritățile publice și care sunt liber de accesat, reutilizat și redistribuit. Ca principale caracteristici, datele deschise sunt procesabile (pot fi prelucrate prin mijloace automate) și sunt furnizate într-un format deschis (asupra căruia nicio entitate nu deține control exclusiv) și sub o licență deschisă (care permite folosirea liberă a datelor, fără ca acestea să fie limitate prin drepturi de proprietate intelectuală - drepturi de autor, drept sui-generis cu privire la bazele de date, mărci sau secrete comerciale).

 

Open Data Hackathon, Brașov, decembrie 2014

 

Open Data Hackathon, București, februarie 2014

 

Ce am facut și cum a fost la alte hackathoane cu date deschise:

București: http://www.fundatia.ro/blog/30-de-cet%C4%83%C8%9Beni-pasiona%C8%9Bi-datele-guvernului-%C8%99i-30-de-calculatoare

Timișoara: http://datedeschise.fundatia.ro/cum-fost-la-cel-mai-mare-hackaton-din-tara-hacktm2014/

Brașov: http://datedeschise.fundatia.ro/sapte-elevi-din-brasov-dezvolta-un-motor-de-cautare-inteligent-pentru-transportul-comun-din-oras/ 

This website is powered by Glider, a free software based on the Ivy PHP framework. Source code is available on GitHub under AGPLv3.